Simplified Syria

Op Facebook kwam ik bovenstaand filmpje tegen. Een zes minuten durende uitleg over de huidige vluchtelingencrisis, waarin de oorzaken en de huidige problemen worden en er een oproep tot menselijkheid wordt gedaan. Dit alles wordt ondersteund met prachtige cartoons.

Het filmpje raakte me om twee redenen. Allereerst door het “Jip en Janneke” gehalte, dit zeer complexe probleem wordt hier (in mijn optiek) superduidelijk en begrijpelijk uitgelegd. Het 8-uur journaal en andere actualiteitenprogramma’s op de TV zouden hier een voorbeeld aan kunnen en moeten nemen, of accepteren dat anderen dit beter kunnen zoiets als dit opnemen.
Het tweede punt wat mij raakte is de 4 angsten die op een bepaald moment benoemd worden. Het feit dat het percentage moslims in Europa zou toenemen van 4 naar 5 procent indien we ALLE Syriërs in Europa zouden opnemen deed me zelfs hardop lachen. Er wordt door bepaalde groepen en politici gesproken over een Islamitische invasie! Zolang die invasie 5% van het bevolkingstotaal is zal dat nog wel meevallen…

Ik wil absoluut niet beweren dat er een makkelijke oplossing is voor het vluchtelingenprobleem, maar ik ben er wel heilig van overtuigd dat ook mensen geboren in Syrië of andere oorlogslanden rechten op een menswaardig bestaan met onderwijs, werk en ontwikkelmogelijkheden.

Tot zover dit eerste stukje tekst na meer dan een jaar :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*